A legjobb agyműködést serkentők #4

This post is also available in: English (angol)

Az agyserkentők természetes vagy szintetikus anyagok, amelyeket egészséges emberek szedhetnek kognitív teljesítményük fokozására. 

Ezek a szerek a mi rendkívül kompetitív társadalmainkban különösen népszerűek, mivel javítják a memóriát és a koncentrációt, illetve fokozzák a kreativitást, az intelligenciát és a motivációt. Mindazonáltal, legyen óvatos, nem mindenkire hatnak ezek a szerek egyformán! A cikk nem ajánlás, hanem ismertetés! Mielőtt bármit szedni kezdene, tájékozódjon!

Az alábbiakban végigvesszük a 12 legjobb agyserkentőt, és megmutatjuk, melyik hogyan hat. Íme az utolsó három.

4 Ways to Use Your Brain to Increase Productivity | FlexJobs

  1. Fenotropil

A fenotropil vagy más néven phenylpiracetam egy táplálék-kiegészítőként mindenki számára hozzáférhető, vény nélkül kapható szintetikus agyserkentő.

Struktúrájában a piracetámra és a noopeptre hasonlít, és segíti az agy regenerálódását sérülések, például stroke, epilepszia vagy más traumák után ( 52 ,  53 ,  54).

Egy patkánykísérletben fenotropil adagolásával kismértékű memóriajavulást értek el, de olyan kutatást eddig nem végeztek, amelyben sikerült volna bizonyítani, hogy a vegyület egészséges felnőttek esetében is működik agyserkentőként ( 55).

Összefoglalva : A fenotropilt agyserkentőnak árulják, de egyelőre tudományosan nem bizonyított, hogy a szernek egészséges felnőttek esetében is memóriajavító hatása van.

  1. Modafinil (Provigil)

Az általában Provigil néven árult modafinil egy receptre kapható szer, amelyet általában a narkolepszia, a kóros álmosság kezelésére használnak ( 56).

Agystimuláló hatását tekintve leginkább az amfetaminokra vagy a kokainra hasonlít, de állatkísérletek tanúsága szerint azoknál jóval kevésbé addiktív ( 57 ,  58).

Számos vizsgálat kimutatta, hogy a modafinil szignifikánsan csökkenti a fáradság érzését, illetve javítja az alváshiányban szenvedő felnőtt emberek memóriáját ( 59 ,  60 ,  61).

A modafinil segít a hétköznapi feladatok elvégzésében, illetve abban hogy az ember a céljai elérése érdekében jobban tudjon gazdálkodni az idejével és az erőforrásaival ( 60).

A modafinilnek erős nootropikus hatása van, és a legtöbb országban csak receptre kapható. A modafinilt a káros mellékhatások elkerülése érdekében csak nagyon felelősségteljesen szabad használni, az ugyanis – bár hivatalosan nem tekintik addiktívnak – nagyobb mennyiségben függőséget, illetve megvonási tüneteket okozhat ( 62 ,  63).

Összefoglalva : A modafinil egy vényköteles gyógyszer, amely egészséges felnőtteknél csökkenti az álmosságot és javítja az agyműködést, különösen azoknál, akik alvásmegvonástól szenvednek. Ám a szert csak orvosi előírásra szabad szedni.

  1. Vinpocetin (65)

Az emberi szervezet nem tud vinpocetint előállítani, ezért azt csak táplálék-kiegészítő formájában tudjuk magunkhoz venni.

A vinpocetin könnyen átlép a vér-agy gáton, ezért egy órával a bevétele után már érezhető a hatása. Hatékonysága azonban tovább növelhető, ha étkezés közben vesszük be.

A vinpocetin különösen jó hatásfokkal alkalmazható ködös agy szindrómában vagy emlékezetkiesésben szenvedő személyeknél, mivel a szer javítja az agy vérkeringését, és így az agysejtek több oxigénhez és tápanyaghoz jutnak.

A vinpocetin nevű agyserkentő igen hasznos sztrókból felépülő betegeknek, mivel segít helyreállítani a vérkeringést a stroke által érintett agyterületeken. A vinpocetion abban is segít, hogy a sztrókból való felépülés közben termelődő nagyszámú szabad gyök ne okozzon a betegnek további egészségkárosodást.

A vinpocetint Alzheimer-kórban szenvedő betegeknek is ajánlják. Kimutatták, hogy a vinpocetin serkenti a vér áramlását a béta-amiloid fehérje felhalmozódása által érintett agyterületek felé. A vinpocetin ezen kívül a betegségre jellemző gyulladás csökkentésében is segít. Napjainkban a tudósok azt kutatják, hogy vinpocetin szedésével megelőzhető-e, hogy a betegség egyáltalán kitörjön (64).

Vinpocetinből szükség esetén napi 60 mg biztonságosan szedhető, lehetőleg három adagban: az elsőt reggel mindjárt felkelés után, a másodikat kora délután, a harmadikat este célszerű bevenni.

Az agyserkentő szakértők ajánlása: szedjünk napi 3-szor 10 mg vinpocetint

A vinpocetin a legtöbb ember számára jól tolerálható és biztonságos. De ha valaki különösen érzékeny bizonyos táplálék-kiegészítőkre vagy gyógyszerekre, akkor érdemes 5 mg-mal kezdeni a szedését, és megvárni, hogyan reagál rá a szervezet.

Akinek túl alacsony a vérnyomása, annak érdemes kerülni a vinpocetin használatát. Ez az agyserkentő nemcsak az agyi vérkeringésre, hanem az egész szervezet vérellátására hat. Ha a vinpocetin bevétele után szédülést vagy kábaságot érez az ember, az valószínűleg azt jelenti, hogy túl alacsony a vérnyomása.

A vinpocetin a véralvadás faktort is befolyásolja, és gátolhatja, hogy a vörös vérsejt vérlemezkék összetapadjanak. Ezért ha ön vérhígítót vagy nagyobb dózisú aszpirint szed, akkor kerülje a vinpocetin használatát.

2019 júniusában az amerikai gyógyszerügynökség figyelmeztetést adott ki, hogy várandós vagy gyerekvállalást tervező nők ne szedjenek vinpocetint, mivel az egy állatkísérletben csökkentette a magzat súlyát, illetve növelte a vetélés kockázatát.

ÖSSZEFOGLALÁS

Nootropikus szereknek, illetve agyserkentőknak azokat a természetes vagy szintetikus vegyületeket, illetve receptköteles gyógyszereket nevezzük, amelyek javítják a kognitív funkciókat.

A legerősebb és leginkább szignifikáns hatással a memóriára és a koncentrálóképességre a vényköteles szerek, például az Adderall és a Ritalin vannak.

Az olyan szintetikus nootropikus szerek, mint a Noopept és a piracetam, széles körben hozzáférhetők, de még nem áll rendelkezésre elég tudományos adat azzal kapcsolatban, hogy hatásosak-e egészséges felnőttek esetében is.

Az alternatív orvoslás sok természetes agyserkentőt használ, de ezek hatása általában kevésbé látványos, és sokszor csak hosszabb ideig tartó szedés után jelentkezik. A hatékonyság fokozása érdekében ezeket sokszor egymással kombinálva alkalmazzák.

A nootropikus szerek és az agyserkentők használata napjainkban egyre elterjedtebb, de további kutatások szükségesek annak kiderítésére, hogy valójában milyen mechanizmus alapján és mennyire hatnak.

 

Forrás:Erica Julson, The 12 Best Nootropics and Smart Drugs