5 érdekes pszichológiai kísérlet, ami sokat elárul az emberi elméről – (5/1)

This post is also available in: English (angol)

Az emberi elme számtalan elképesztő teljesítményre képes. A szakemberek évtizedek óta próbálják ezeket a szempontokat különféle pszichológiai kísérletekkel kiemelni, és gyakran figyelemre méltó eredményeket érnek el.

Az alábbiakban bemutatunk 5 híressé vált pszichológiai kísérletet, amelyek meglepő (és néha kínos) igazságokat tártak fel az emberi természetről.

1. A kettéosztott osztály (Kék szem/barna szem kísérlet)

Miután Martin Luther Kinget 1968 áprilisában meggyilkolták, Jane Elliott, egy általános iskolai tanítónő, úgy döntött, megpróbálja megbeszélni harmadik osztályos tanulóival a diszkrimináció, a rasszizmus és az előítéletek problémáját.

Mivel azonban úgy gondolta, hogy a diákok nem érthetik meg ezeket az elvont fogalmakat pusztán egy elméleti vitából, úgy döntött, kipróbál valami praktikusabbat.

A tanítónő két részre osztotta az osztályát: a kék szeműekre és a barna szeműekre, az első nap volt a „kék szeműek napja”, másnap pedig a barna szeműek kerültek sorra, így a gyerekek a saját bőrükön tapasztalhatták meg a diszkrimináció és a rasszizmus hatásait. A kiváltságos csoport különleges bánásmódban részesült (első nap a kék szemű, másnap pedig a barna szemű gyerekek), míg a másik csoport tagjait „alsóbbrendűnek” bélyegezte.

Elliott megállapította, hogy az adott napon előnyben részesített csoport tagjai lelkesebben végezték el a feladatokat és gyorsabban válaszoltak a feltett kérdésekre, mint „megkülönböztetett” osztálytársaik.